0 Läs mer >>
Idag körde jag ett pass på trainern, som för övrigt krånglade som faen så jag knappt kom igång. Men skam den som ger sig! Tänkte att jag skulle köra samma runda som sambon gjorde igår. En runda där vägen bara blev brantare och brantare och brantare... över 17 graders lutning på sina ställen. Sambon var sjuuukt trött och han är ändå bra i backar. Tänkte jag skulle ge knät vad det tål för att testa lite inför fredagens besök hos sjukgymnasten, se om det gck att provocera fram mer smärta... men icke sa n icke, för rundan gick inte att få fram pga misslyckad koppling med nätet. Så det fick bli en annan runda istället, den bestod av en del backar också. Jag hade strategin idag att inte komma sist (vi var 4 st som var med) och att köra så hårt jag orkade hela vägen. Vet inte om det är en bra strategi egentligen...? Bättre med intervall kanske om man vill öka kondisen. Får bli nästa gång. Iaf gick det ganska bra, jag blev INTE sist (kom trea med 116 meters marginal - alltså LÅNGT före hehe ;)) bra att ha några som sporrar! Fan vad jobbigt det är att träna med trainer! Hoppas det är lika effektivt som de floder jag svettas..! 
Efter detta intogs en näringsrik måltid... Haha, trodde ni! Nädå, det blev choklad och julmust till bonde söker fru - inte så bra kanske men väldigt gott och väldigt värt det just nu. Ok, lite yoghurt med nötter fick ja pilla i mig oxå, nästan lika gott....hmmm...
 
Pepp, pepp! :) 
 

trainer- träning

1 Läs mer >>
Så har jag fått tummen ur röven och frågat sjukgymnasterna på jobbet om de kan tänla sig att kolla på mitt knä som spökar. Jajamensan, på fredag kl 13 ska en tjej göra en ordentlig undersökning - känns bra. Hoppas, hoppas att det är något som går att TRÄNA bort! För vila hade jag då rakt inte tänkt mig. Det hinner jag förresten inte. Igår var det nämligen 200 dagar kvar till Vätternrundan! Dvs mindre än så till TV och HV. 200 dagar är ju ingenting! Så nu är det träning som gäller (hoppas jag)!
Hoppade ur från min arbetskompis bil rakt in i gymmet idag - skönt att göra träna direkt efter jobbet. Men först lite keso med nötter på vägen dit :) Resultatet av dagens pass blev 45 minuter crosstrainer med snittpuls på ca 145. Försöker ju komma igång med lite löpning igen så körde 25 minuter på löpbandet och varvade då 2 minuter snabb gång och 3 minuter jogg (kan inte kalla det löpning då det inte går speciellt fort). Efter det 5 min med "stakningsmaskinen", några övningar för rygg och mage med ett par maskiner plus med boll. kände mig riktigt, riktigt pigg på träningen idag och smärtan från knäet försvann efter en stund och kom inte tillbaka förrän en bra stund efteråt, det kanske finns hopp. 
Kvällen avslutades med min nya favvorätt, nämligen thaigryta! Muuuums så gott det är! 
 
Fick äntligen svar på mitt mejl till redaktionen på cykla.se igår, snubben hade inte en susning om min uteblivna artikel som jag skrev för ca 5 veckor sedan. Jag frågade om det var för dålig kvalitée på den eller vad som var fel men den hade tydligen "försvunnit" bland massa bråte, men han var iaf väldigt intresserad så jag gör ett nytt försök och skickar igen. Vi får se vad som händer på den fronten. Det är iaf väldigt roligt att skriva :)

knäproblem

0 Läs mer >>
Hade tänkt ta en riktigt lång promenad idag för att hina njuta av dagsljus. Men vilket dagsljus? Jag är så ofantigt trött på detta eviga mörker, känns som en eeeevighet ju! Brukar det verkligen vara så här mörkt så här länge så här års? Ofattbart. Har sällan längtat så mycket utomlands till solen som nu. Så det blev en kort promenad i "mörkret" (kl var halv tre) och sen 2, 5 timmar på gymmet istället! Härligt! Kom på mig själv med att le när jag ställde mig på löpbandet, jag trivs väldigt bra på gymmet :) Träningen på löpbandet bestod av snabb gång varvat med ca 2 minuters jogg då och då. Jag tänkte jag skulle försöka komma igång lite med löpningen igen efter ett låååångt uppehåll efter att jag fick löparknän i båda. Den gången gick jag ut WAY to hard! Denna gång ska jag inte göra samma misstag- nu blir det lugna puckar som gäller i början, trappa upp lååångsamt. Sedan provade jag och Roger den nya maskinen- nån slags "skidstakningsgrej" och wow vad det kändes i ararna, mest triceps! Sen var det dax för sedvanliga crosstrainern. Mage och rygg fick sig sedan en omgång också och till sist en skön stretch, något jag alltid är noga med. Jag börjar känna mig lite på gång igen, trots att knäet gör sig påminnt litegrann och nacken har börjat likadant... men, men, det löser sig. Det gör det alltid.
 
Träna hårt där ute mina vänner! :)

Gymmet

1 Läs mer >>
Jaha, då var det dags att fylla år igen då. Är inte det ganska överskattat, eller? Fast ganska kul ibland också - speciellt som man får en ny sadel till cykeln i present! :) Jippie, det behövde jag verkligen då den gamla sliter hårt på musen... hmm... jag menar "mjukdelarna" mellan benen...! Och det är inte så kul med skavsår efter några mil. Dessutom tar det onödigt med energi. Den nya sadeln har en liten grop i mitten så inte trycket blir så stort - modellen heter Bontrager affinity rl wsd. Jag var bara TVUNGEN att ta en runda för att prova den! Och det kändes mycket bättre än den gamla, så det ska säkert funka. Man får testa en månad och är man inte nöjd lämnar man bara tillbaka - hur bra som helst!
 
 
Rundan idag var på knappa 3 mil och jag försökte ta det lugnt eftersom jag inte cyklat på ett tag och har haft (har) lite känningar i högerknät (vill inte erkänna, försöker ignorera...) plus är inte riktigt i form. Men det får bära eller brista - hellre att jävelskapet bryter ut ordentligt än att vara småsjuk hela tiden, det är ju sååå segt och gör mig så nere. Nu vill jag känna mig som vanligt igen och bara träna på! Är grymt peppad inför nästa sommars utmaningar!! Speciellt Tjejvättern med subb xx - tjejerna! Jag har bestämt att jag SKA orka HELA VÄGEN IN I MÅL!!! Och jag kommer vara så sjukt stolt om, nej, jag menar NÄR jag klarat det! ;) 
Tillbaka till dagens runda - det var ren och skär glädje att komma ut igen efter några veckor utan utomhuscykling och inte heller så mycket cykling på trainern. Jag tror jag log hela vägen :) Cykling är underbart! Det var svårt att ta det lugnt men då och då lyckades jag påminna mig om att jag faktiskt inte är riktigt kry. 
 
Avslutar med en bild på det fina arrangemang mina kollegor gjort till mig på födelsedagen, tusen tack! 
 

Ny sadel och Födelsed...

1 Läs mer >>
Ingen träning idag heller... det dåliga samvetet gnager lite i bakhuvudet... vill inte erkänna det men känner mig inte riktigt hundra i kroppen. Känner mig trött och som att jag håller på att bli sjuk fast det aldrig bryter ut liksom. Trööök är det. Kanske har brist på nåt. Inte motivation alltså, utan typ järn eller nåt. Kan ju bli så när man är vegetarian. Men måste tydligen gå på ett läkarbesök innan man får ta ett blodprov och kolla... vad ska jag säga liksom "Hej! Jag är trött och hängig (som alla andra i det här mörka landet så här års) kan du hjälpa mig?" till läkar´n... hmmm... får fundera lite till. 
 
Ikväll har jag träffat Johanna och Tina och ätit lite ihop på stan, mysigt! Och man måste ju faktiskt prioritera sina vänner framför träningen ibland, eller hur? Räksallad blev det - nyttigt. Julmust till det och en bit drömtårta efteråt - inte lika nyttigt. Men väldigt gott!! 
 
Imorrn ska det iaf bli lite träning efter jobbet, trots att det är fredag och fredagsmys med familjen. Hinner med det också. Tar med ombyte till jobbet och hoppar av vid gymmet - ingen återvändo och inga ursäkter (vilket jag iof inte brukar ha för att träna för det är ju så himla roligt och skönt!). 
 
Avslutar med en bild på morgondagens lunch som tillagades ikväll - kokosgryta med kikärtor, blir lite matkorn till det oxå. Känner att jag är inne i ett "flow" när det gäller maten nu - härligt och ovanligt för att vara mig...!
 

vänner

0 Läs mer >>
Idag har jag ätit turkisk yoghurt med solrosfrön, apelsin och färsk ananas till frukost, höll mig mätt och glad fram till lunch då jag åt det som jag visade igår, alltså fyllda paprikor med sallad. På eftermiddagen slank det ner lite mer turkisk yoghurt med solrosfrön och kiwi och melon. Blev avsläppt utanför Friskis och tränade två timmar. Härligt att känna att man är på gång igen! Åtminstone tror jag det, är trött men orkar ändå träna nu känns det som.
 
Avslutade maten idag med fransk omelett med hackad tomat, lite gul lök och ost emellan. Åt oxå några digestive med brie bara för att det är så jäkla gôtt! ;) Har hållt mig mätt hela dagen - skönt!
 
Hej hopp!

Nöjd med dagen

1 Läs mer >>
Måste bara lägga till denna bild då jag är stolt över vårt "mästerverk" idag ;) Haha, nej men det var faktiskt Roger som hittade detta lchf- recept (han är inte jättemycket för lchf annars...), det var enkelt och suuupergott! 
 

fyllda paprikor

0 Läs mer >>

Wiiiie!! Såååå glad! Jag är nu anmäld till sub xx tjejvättern nästa år! Snacka om utmaning! För er som inte vet så är Tjejvättern 10 mil långt och startskottet går i juni nästa år. Sub xx team naturelle är ett gäng snabbcyklande tjejer från hela Sverige och ska cykla för att hålla banrekordet,vilket är 2, 46 timmar. Det kommer bli tufft men det ska gå! Har verkligen nåt att träna för! Känner ett par tjejer som ska cykla i samma gäng - såååå himla roligt!!!

Avslutar dagen med detta kort då jag känner mig sån just nu - solig och glad och cyklig ;) Längta oerhört mycket efter att cykla utomhus nu!

 

Sub XX 2013!!!

1 Läs mer >>
Så var det det här med maten igen då... Vad ska man egentligen ha på tallriken? Mycket grönsaker såklart, det vet ju alla. Men det är oxå mycket prat om lchf nu för tiden. Vad tror ni om det egentligen? Vi har haft livliga diskussioner kring detta på "cyklande tjejer" - sidan på facebook. Jag vet att många har gått ner i vikt med hjälp av det och många verkar tycka att de även blir mer uthålliga i sin träning och håller sig mätta längre. Men jag har även läst att "dieten" försurar kroppen, den höga andelen protein frestar på levern, kolesterolhalten höjs och lchf kan även leda till hjärt- kärlsjukdomar mm. Men det positiva är att många går ner i vikt (skulle själv gärna få bort lite fett här och där men behålla musklerna ;)) och blodsockernivån hålls i mycket bättre schack, mindre risk för diabetes osv. Hmm... man har alltid röva där bak som bekant.. jag är inte beredd att offra vissa saker vad det gäller maten och lchf känns för "nytt" för att man ska veta effekterna helt, enligt min åsikt, men jag tror absolut på att byta ut en del kolhydrater mot en del BRA fett och jag har tänkt att jag ska göra ett försök med det... 
 
 
Igår såg min frukost ut såhär: Äggröra (med grädde, salt och peppar), turkisk yoghurt (10 % fett) med en skivad clementin och solrosfrön samt grönt te (med mjölk). Jag höll mig faktiskt mätt förvånansvärt länge - säkert 5- 6 timmar, vilken är ovanligt för mig!
 
Om man även kunde hitta sina fettförbränningszoner (fat max) genom ett test så hade det varit toppn! För det vore ju grymt effektivt att lära kroppen att bränna fett när kolhydraterna tar slut! = Inga blodsockerfall som jag fått ett par gånger, det är INTE kul, men då man bränner mest fett säger vissa... För övrigt äter Björn Ferry lågkolhydratkost och han orkar ju uppenbarligen träna rätt hårt... så för vissa funkar det säkert men för andra inte. För mig är det viktigast att det inte blir för krångligt, att jag håller mig mätt och att jag orkar träna!
Det blir inte lätt att byta ut alla kolhydrater mot fett och jag vet inte heller om jag vill det eftersom jag är tveksam till att det är helt sunt för kroppen, men jag har bytt ut exempelvis ris mot lite bättre och nyttigare kolhydrater som matkorn och quinoa - alltid en start! :)
 
 En gooood maträtt vi har upptäckt nyligen här hemma är thailänsk räksoppa - som jag tror är väldigt nyttig ;) Jag brukar ha den som gryta med kolhydrater till (!) men kanske ska sluta med det nu då, eller iaf minska lite :)
 
See ya!
 
 
 
 
 
 
 
 

Det här med kosten

0 Läs mer >>
Dödstrött. Mörker. Jobb. Usch, just nu känns inte livet så där lattjo lajban direkt... längar så det det ont till soooolen!! Men, men... det har ju som bekant sina ups and downs. Men ibland funderar jag på om livet verkligen går ut på att bara jobba? Det är ju det där andra man vill göra. EGENTLIGEN. Eller hur? Tur att jag iaf har världens bästa arbetskamrater :) 
 
Idag är vilan över efter behandlingarna och snart ska det tränas. Även fast jag nyss kom hem från jobbet (sent!) och egentligen har massa andra saker att göra... som att laga mat inför imorrn, handla maten först, städa trappuppgången och diska... men har jag bestämt att jag ska träna så ska jag banne mig göra det oxå. Ska "börja" lite lugnt tänkte jag så det får bli crosstrainern och eftersom jag har bestämt mig för att försöka börja lite smått med löpning igen så blir det nog några lugna minuter på löpbandet oxå. Men denna gången ska jag börja LUGNT och sluta fast jag egentligen orkar längre (hur lätt är det?!). Fick grymt onda löparknaän förra "omgången" jag sprang så nu ska jag börja överdrivet lugnt med en minut jogg - en minut gång och så varva detta ett tag för att sedan öka på. Lite coreträning kan jag nog inte heller låta bli. 
 
Jag har ordnat så jag får stå vid ett höj- och sänkbart bord på jobbet oxå - toppen! Så kanske jag kan motarbeta besvären i axlar/halsmuskler på ett bättre sätt :)
 
Avslutar lite klämkäckt med mottot för dagen: Tänk inte - ba gör´t vettja!
 

Jobb & träning...

0 Läs mer >>
Idag har jag fuskat och kört ett pass med "dans fuego" med kära arbetskamraterna, som för övrigt är världens bästa :) En tjej ville prova ett nytt pass på oss innan hon ska köra det på Friskis. Skulle ju egentligen inte träna förrän efter två dagar efter behandling men, men... jag försökte ta det lugnt iaf.. hur lätt det nu är. När jag ska göra något i träningsväg vill jag helst göra det till 100 %, nä förresten 110 ;) 
 
Från det ena till det andra... Min "cykelresa" började sommaren 2011 då jag upptäckte hur roligt det är med cykelsporten. Sambon cyklade lite på en hybrid och jag provade. Fastnade nästan direkt och gick och köpte en racer i juli samma år. Visste ingenting om cykling och ser mig fortfarande som en nybörjare med mycket att lära. Mer och mer cykling har det blivit och en hemlig dröm är att bli bäst i världen... jag fattar att det inte är realistiskt men drömmar kan man ju ha ändå, eller hur? :) 
Under året som gått har jag och sambon hunnit med några lopp, vilket är väldigt kul! Vi började med Vätternrundan där vädret var värre än någonsin, det fullkomligt regnade spik i 2- 3 timmar (har nästan förträngt) och jag minns att jag någonstans innan Jönköping skrattade för mig själv för det var så jäkla absurt! Vilken normal människa utsätter sig för sånt?! 30 mil på cykel och så några timmar regn och 9 plusgrader på det?? Helt sjukt men uppenbarligen rätt många om gör det. De första ca 22 milen gick bra men sedan började värken i högerknät komma och blev bara värre och värre och värre... Vi hoppade över de sista depåerna trots att blodsockernivån var på botten i flera mil, för det blev bara värre av att stå still. Vi kämade oss in i mål och sista milen gick snabbt - nästan framme!! Har aldrig varit så trött i hela mitt liv men jäklar - den känslan vill jag ha igen! Det är skithäftigt att se hur mycket kroppen klarar och hur mycket man kan pressa den, man klarar sååå mycket mer än man tror! Till nästa år ska vi dock kapa tiden en del...
 
Mål 2013:
Genomföra Tjejvättern sub 3 (kommer bli tufft), Halvvättern sub 5,5 (helst 5 men tänker att jag är nog lite mör efter TV..) samt Vätternrundan sub 12 (gärna sub 10 men har inte tillräckligt självförtroende att tro att det går..). Detta innebär 55 mil på en vecka vilket betyder att jag måste träna målmedvetet hela vägen fram, hålla mig frisk och äta ordentligt. Det ska bli skitkul! 
Ett annat mål är att stadigt ligga på ett rullsnitt på 30 km/ tim (vid ensamkörning), har varit uppe och nosat på 29, 1 som bäst, det var på en 3 milsrunda med både upp- och nerförsbackar - min "standardrunda".
 
För att nå målen har jag påbörjat en liten lista (jag ÄLSKAR listor! ;)) med faktorer jag måste tänka på/inhandla för att nå målen (kom gärna med tips och idéer!):
- Inköp av cykeldator (höööög tid jag veeet!) för att ha koll på puls samt kadens (bland annat)
- Inköp av ny sadel 
- Inköp trainer ----> CHECK!
- Cykla (irl, trainer eller spinning) mist 2 ggr/vecka
- Bättre uttalad målsättning med varje pass samt utvärdering efteråt
- Göra ett padilla- test (el. liknande) för att veta mina pulszoner, mjölksyratröskel mm. för att få ut mesta möjliga av träningen.
- Ta hjälp att utforma ett träningsprogram för att nå målen.
- Mer intervallträning
- Bli ännu mer medveten om kosten 
- Fortsätta träna varierat (lägga in lite löpning oxå....)
- Inte vara för hård mot mig själv samt acceptera att varje pass inte alltid blir som jag tänkt
 
Hade varit grymt kul med en cykelresa till varmare breddgrader, som uppladdning till våren men tyvärr räcker inte pengarna till... Får försöka här hemma istället.
Hittar inga roliga bilder just nu så det får bli en bild från en av de senaste rundorna
 
Tack för idag - slut för idag :)
 
 

Cykeldrömmar och trän...

0 Läs mer >>
Jag har varit väldigt trött senaste tiden och trots att jag, med tanke på mitt yrke, borde veta att trötthet inte bara beror på fysisk träning eller liknande, har jag precis insett att det även kan bero på energitjuvar i olika skepnader... det kan vara personer, negativa tankar, förväntningar, dåligt samvete, dålig kosthållning, dålig planering, dåliga förutsättningar på jobbet osv... Allt detta stressar kroppen, vilket leder till (yttrar sig såklart olika för olika människor) ökad spändhet i musklerna. Detta leder i sin tur till trötthet. 
 
Att jag börjat tänka allt mer i dessa banor kan jag tacka en naprapat för som jag har varit hos vid två tillfällen nu. Han utbrast "detta är en trött kropp!" direkt när jag lagt mig på britsen. Han konstaterade att jag är väldigt spänd i musklerna och att det inte är konstigt att jag känner mig trött. Han satte några nålar i mig (4 cm ner i "köttet" - FYRA CENTIMETER! Fattar ni eller! Huga, tur jag inte frågade innan om detta innan...) och "sugkoppar" med ström i, djupgående massage och till sist manipulering men mycket knak i nacke, rygg, bröstrygg och ben... jag har alltid varit livrädd för detta men det gjorde inte ont överhuvudtaget och efteråt var det som befrielse! Det går nu mycket lättare att andas och halsmusklerna är inte lika spända som innan heller. Vi pratade om att jag cyklar - vilket han inte helt tyckte om eftersom det är en statisk och inte helt optimal ställning man sitter i. Löpning var enligt honom mycket bättre...Vi pratade också om jobbet, att det är nytt för mig och innebär en del stress - kanske framförallt av energitjuvar som vissa patienter kan vara. Psykologisk stress tar nog mer energi av mig än vad jag fattat innan och det finns ju olika typer av stress... en hel vetenskap. Jag har ibland svårt att släppa jobbet när jag är hemma och det är ju inte så bra... måste hitta strategier för att undvika detta. Lättare sagt är gjort... 
Jag fick också veta att jag är övertränad (!) "Va?!" var min första tanke, sååå mycket tränar jag ändå inte. Det han menade var att jag har övertränat på så sätt att jag gör för mycket av samma typ av träning. Jag tycker själv att jag varierar mig en del men tydligen inte tillräckligt. Ska försöka tänka på detta i kommande träningsupplägg. 
 
 
Första bilden på mig och den nyinköpta racern (juli 2011), bästa köpet på länge :)

Stress, naprapati och...

1 Läs mer >>
Så har även jag skaffat en blogg! Tänka sig - det trodde jag aldrig. Vi får se hur det går och hur mycket jag känner att jag hinner med men jag har alltid gillat att skriva och uttrycka mig i ord  så det ska säkert funka :) Jag har mycket funderingar på allt mellan himmel och jord - mest på cykling och träning som är en stor del av mitt liv och upptar mycket av hjärnans utrymme ;) Men oxå om kärleken, vardagen och inte minst hur man får den att gå ihop. För det är banne mig inte alltid så lätt! Inte utan att hamna i det berömda ekorrhjulet i alla fall...
Hoppas ni finner något slags underhållningsvärde av att läsa bloggen! Annars - låt bli ;)

Ny i bloggvärlden!

1 Läs mer >>

Mitt första inlägg.

Välkommen till min ny...